zwaarte en alom aanwezige lichtheid bepalen de ruimte zodra het gebouw is betreden. met name Japanse architecten gingen ons voor in het exploreren van licht en schaduw op de huid van beton onder invloed van het steeds veranderend daglicht.

 

Design in een vloeiende beweging

Toen opdrachtgever Wonen 2000/De Kasstoor het uiterste puntje van het Steigereiland op IJburg zag, was het gelijk duidelijk: hier moest hun nieuwe woonwinkel komen. En niet eentje zoals de meeste woonwinkels in de binnenstad, maar heel iets anders. Een gebouw passend bij de ruimte, het licht en de omgeving van ijburg. Hun droom: een winkel waar je moeiteloos in kunt dwalen, je geen moment gaat vervelen, inspiratie kunt opdoen. Een winkel waar ruimte en daglicht vrij spel hebben. Waar je niet verdiepingen denkt, maar meer in segmenten die in elkaar overvloeien. Een winkel waar niet alleen het publiek en Wonen2000/De Kasstoor zich thuis voelen, maar ook andere partijen en aanbieders van meubels en design. Als het even kon een gebouw dat industrieel zou doen aandoen, bijna een interieurfabriek. Vanuit de langgerekte kavel ontstond het ontwerp voor een vrijwel transparant gebouw van licht beton en glas. De plattegrondstructuur zorgt voor een avontuurlijke beleving van de ruimte.

 

Daglicht.als voornaamste lichtbron speelt een essentiele rol in dit publieksgerichte gebouw dat ruimte biedt aan het tonen van meubelontwerpen en desinartikelen. Het stroomt binnen via lichtkoepels en de vrijwel transparante gevelstructuur en dringt tot in het binnenste van het gebouw door via vides die de vloeren van dak tot begane grond doorsnijden. Het daglicht transformeert de monochrome betontint van vloeren, wanden kolommen liggers en plafond en brengt variatie in lichtsterkte tot stand en de 4500m2 grote expositieruimte verdeeld over drie verdiepingen.

Routing. de inzet van de vides aan zowel de vloerranden als de centrumzone van de langgerekte verdiepingsvloeren maakt een vloeiende visuele beleving van de totale expositie mogelijk. Het verankeren van de als luie trappen uitgevoerde stijgpunten in de twee centraal gelegen vides versterkt.

 

Design020 IJburg

 

 

Opdrachtgever                     Smitshuyzen holding,

architect                                Cees Nagelkerke

assistent ontwerper            Fernando Alonso

bouwkundige                       Pieter Koster, Schoorl                          

bouwbedrijf                          Hercuton

bouwjaar                                2014

Locatie                                   Pedro de Medinalaan 89-91.IJburg, Amsterdam