top of page

Regenboogbuurt

Almere-buiten

63 woningen zowel in rijen als twee aan twee in de z.g. kleurenwijk

Opdrachtgever                  Blauwhoed Eurowoningen, Rotterdam

ontwerp                              Cees Nagelkerke

bouwkundige                     Frans Hekman

bouwjaar                                1996

Kenmerken van het stedebouwkundig plan van de Regenboogbuurt in Almere waren het gebruik van kleuren en de aandacht voor de inrichting van het openbaar gebied: parken, waterpartijen, straatmeubilair en erfafscheiding zorgen voor een samenhangend parkachtig geheel.

In de Regenboogbuurt realiseerde Eurowoningen 63 wonigen in een tweetal typen. De 39 tweelaagse woningen zijn verdeeld over zes korte bouwblokken met elk 6 of 7 woningen. De woningen bieden veel ruimte met op de begane grond een eetkeuken en een woonkamer over de volle woningbreedte van 8.30m. De werkkamer op de eerste verdieping staat door de vide in verbinding met de woonkamer en grenst aan de achterzijde aan het terras. Een van de opvallende elementen in de verschijningsvorm is het uitkragende balkon met hieronder een opstelplaats voor de auto.

Aan de rand van het Meridiaanpark liggen 24 halfvrijstaande drielaagse woningen. Deze zijn ontworpen op een breedte van 6.20m en beschikken over een aangebouwde garage naast de woning. De ligging aan de parkrand was aanleiding voor een basisindeling met de woonkamer op de eerste verdieping, door een vide verbonden met de grote eetkeuken op de begane grond. Het woonprogramma wordt gecompleteerd door de werkkamer beneden en de slaapkamers op de tweede verdieping. In aanvulling hierop zijn diverse indelingsvarianten bedacht, voor uiteenlopende doelgroepen en gebruiksmogelijkheden.

Kenmerkend voor beide woningtypen zijn de glazen gevelpanelen, waarvan de kleurstelling gradueel verloopt per bebouwingsstrook.

 

De 63 villa's aan de randen van het Villapark ten zuiden van de vijver zijn ontworpen vanuit het perspectief van automobilisten. Alleen de vvorgevels zijn van kleur voorzien, de rest van het metselwerk behoudt zijn oorspronkelijke baksteenkleur. De in het schema aangereikte kleuren worden gereduceerd tot vijf hoofdtypen, die in een herhalend ritme over de individuele woningen worden verdeeld. Vanuit een snelle, gemotoriseerde waarneming onstaat een filmisch effect. Eenmaal geparkeerd in een half in het bouwblok geschoven als carport dienende ruimte onder het balkon in de voorgevel, vormt de auto als kleurobject, tevens gereflecteerd in het spiegelende, gekleurde gevelmateriaal (colorbell), een substantieel element in de totale gevelcompostitie.

bottom of page